Omega 3 in tveganje psihoze
Povzetek: mladostniki z višjimi koncentracijami omega-3 maščobnih kislin v krvi so v zgodnji odrasli dobi so imeli zmanjšano tveganje za razvoj psihoze. Pri 24 letih so imeli tisti s psihozo nižjo raven DHA kot tisti brez te motnje. Nove raziskave so pokazale, da je pri mladostnikih z višjo vsebnostjo omega-3 maščobne kisline v krvi manj verjetno, da bodo v zgodnji odrasli dobi razvili psihotično motnjo, kar kaže na to, da bi lahko imela potencialni preventivni učinek pri zmanjševanju tveganja za psihozo.
Naš nabor Omega 3 prehranskih dodatkov najdete tukaj: OMEGA 3
Študija, ki so jo vodili raziskovalci z RCSI University of Medicine and Health Sciences, je objavljena v Translational Psychiatry.
Več kot 3.800 posameznikov v zdravstveni študiji Bristol's Children of the 90s je bilo ocenjenih glede psihotične motnje, depresivne motnje in generalizirane anksiozne motnje pri 17 letih in pri 24 letih.
Med temi ocenami so raziskovalci odvzeli vzorce krvi in izmerili ravni omega-6 maščobnih kislin, ki na splošno povečajo vnetje v telesu, in omega-3 maščobne kisline, ki na splošno zmanjšajo vnetje.
Čeprav je bilo malo dokazov, da so maščobne kisline povezane z duševnimi motnjami pri starosti 17 let, so raziskovalci ugotovili, da imajo 24-letniki s psihotično motnjo, depresivno motnjo in generalizirano anksiozno motnjo višjo vsebnost omega-6 kot omega-3 maščobnih kislin v primerjavi s tistimi brez teh motenj.
Raziskovalci so tudi ugotovili, da imajo 24-letniki s psihotično motnjo nižjo raven DHA, maščobne kisline omega-3, ki jo običajno najdemo v mastnih ribah ali prehranskih dopolnilih, kot 24-letniki brez psihotičnih motenj.
V skupini z več kot 2.700 posamezniki, ki so jim sčasoma sledili, je bilo pri mladostnikih z višjo vsebnostjo DHA pri 17 letih 56% manj verjetnosti, da bodo sedem let pozneje pri 24. letih razvili psihotično motnjo. To kaže na to, da ima lahko DHA v mladosti potencialni preventivni učinek. zmanjšanja tveganja za psihozo v zgodnji odrasli dobi.
Ti rezultati so ostali nespremenljivi pri upoštevanju drugih dejavnikov, kot so spol, indeks telesne mase, kajenje tobaka in socialno-ekonomsko stanje.
"Študijo je treba ponoviti, toda če so ugotovitve skladne, bi ti rezultati nakazovali, da bi lahko večji prehranski vnos omega-3 maščobnih kislin med mladostniki, na primer z mastnimi ribami, kot je skuša, nekaterim ljudem preprečil, da bi že v zgodnji fazi razvili psihozo dvajsetih, «je povedal profesor David Cotter, višji avtor študije in profesor molekularne psihiatrije na RCSI.
"Rezultati bi lahko sprožili tudi vprašanja o povezavi med razvojem duševnih motenj in omega-6 maščobnimi kislinami, ki jih običajno najdemo v rastlinskih oljih."
"Morali bi narediti več raziskav, da bi spoznali mehanizme tega učinka, vendar bi lahko bil povezan z zmanjšanjem vnetja ali zmanjšanjem neustreznega obrezovanja možganskih povezav v adolescenci," je dejal dr. David Mongan, prvi avtor študije, doktorski študent na RCSI.
Vir: “Plasma polyunsaturated fatty acids and mental disorders in adolescence and early adulthood: cross-sectional and longitudinal associations in a general population cohort”, David Mongan et al. Translational Psychiatry