Vitamin K tudi za zdravo srce
Vitamin K zmanjšuje tveganje za aterosklerotično kardiovaskularno bolezen in posledično hospitalizacijo
Raziskava, objavljena leta 2021 v Journal of the American Heart Association*, je pokazala, da so imeli ljudje, katerih prehrana je bila bogata z vitamini K1 in K2, bistveno manjše tveganje za aterosklerotično srčno-žilno bolezen (ASCVD) in hospitalizacijo.
Podatke o 53.372 udeležencih s srednjo starostjo 52-60 in brez predhodne ASCVD so preučevali več kot dve desetletji.
Posamezniki so na začetku izpolnili vprašalnik o prehranjevanju, na podlagi katerega so ocenili vnos vitaminov K1 in K2, spremljali pa so jih tudi ob sprejemu v bolnišnico zaradi ASCVD: ishemične bolezni srca, ishemične kapi ali periferne arterijske bolezni.
Osebe z najvišjim vnosom vitamina K1 so imele 21 % manjše tveganje za hospitalizacijo zaradi ASCVD v primerjavi s tistimi z najnižjimi vnosi. Podobno je bilo pri udeležencih z najvišjim vnosom vitamina K2 tveganje za 14 % nižje kot pri tistih, ki so uživali najnižje.
To manjše tveganje so opazili pri vseh vrstah bolezni srca, povezanih z aterosklerozo. Pri osebah z največjim vnosom vitamina K1 se je tveganje za bolezen perifernih arterij zmanjšalo za 34%.
Avtorji študije so ugotovili, da ti rezultati:
"… poudarijo potencialni pomen vitamina K za preprečevanje aterosklerotičnih bolezni srca in ožilja."
* Članek o študiji najdete tukaj: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34369182/