Laktoferin
Laktoferin kot čudežna substanca?
Laktoferin je glikoprotein, ki nase veže železo, prihaja pa iz družine transferinov, ki jih najdemo predvsem v produktih eksokrine žleze. Prvič so ga leta 1929. leta odkrili Sorensen in drugi. V kravjem mleku so odkrili beljakovino, ki vsebujejo železo. Ta protein je bil nadalje proučen v 1960. letih, ko so ugotovili, da podoben humanemu serumskemu transferinu. Pravzaprav je njegova afiniteta do železa 300-krat večja od transferina. Etimologija laktoferina ima svoje korenine v zgodovini njegovega odkritja; "Lacto" v latinščini pomeni mleko, medtem ko "Ferrin" pomeni vezavo železa.
Raziskovanje laktoferina
Laktoferin se kljub svojemu imenu ne nahaja izključno v materinem mleku. Je produkt eksokrinih žlez, ki jih najdemo v različnih delih človeškega telesa, med drugim v dihalnem in prebavnem sistemu. Sistematično ga izločajo tudi polimorfonuklearne celice. Njegova vloga ni omejena na vezavo železa in homeostazo železa. Študije so poudarile njegovo vlogo pri pogledu na imuniteto, obrambo pred okužbami in vnetji, uravnavanje rasti celic ter diferenciacijo in potencialno zaščito pred rakom in razvojem metastaz.
Laktoferin je enoverižna beljakovina, ki veže železo. Najdemo ga lahko predvsem kot produkt eksokrine žleze v dihalnem, reproduktivnem in prebavnem sistemu. Lonnerdal je leta 2003. opazil pojav laktoferina, ki seje izločal v materino mleko, solze, sinovialne tekočine, slino in seme.
V notranjosti telesa ga lahko najdemo v krvi in plazmi, večinoma ga izločajo nevtrofilci, ki med vnetjem sintetizirajo laktoferin. Njegova beljakovinska struktura je zelo podobna transferinu, prenašalcu železa v človeškem telesu. Ta se pojavlja naravno. Vendar se laktoferin od transferina razlikuje po večji afiniteti za železo ter po protivnetni in potencialno protirakavi aktivnosti. Študija, ki jo je opravil Baker leta 2002. leta, je potrdila, da ima laktoferin močnejše sposobnosti zadrževanja železa.
Laktoferin sintetizirajo nevtrofilci in je shranjen v zrncih nevtrofilcev. Zrnca, ki vsebujejo laktoferin, se lahko bodisi izločijo v kri, ko jih stimulirajo, ali pa vključijo v fagosome (Maher et al., 1993; Van Snick et al., 1974). Izločanje laktoferina v krvni sistem povzročajo različna stanja, kot so zvišane ravni železa v krvi, vnetja, okužbe in karcinogeneza.
Antibakterijsko delovanje laktoferina
Antibakterijsko delovanje laktoferina so ugotovili Santagati et al., 2005. Valenti et al., 1998 in Levay et al., 1995. Glavni mehanizem je zaviranje rasti bakterij z zmanjšanjem ravni železa, potrebnega za razmnoževanje bakterij in pomoči pri “čiščenju” bakterij s fagociti.
Železo in laktoferin
Železo je nujen element za delovanje celic, zlasti za celično proliferacijo. Pomen železa za človeško telo se odraža v zapletenem mehanizmu našega telesa za prevzem, transport, uravnavanje in shranjevanje železa, da zagotovimo, da so telesne potrebe po železu vedno izpolnjene. Vse odvečno železo se bo zaradi feritina shranilo medcelično. Mehanizem shranjevanja je ključnega pomena za ohranjanje prostega železa v krvnem obtoku. Medtem ko je železo bistveno za celice, visoka raven železa v krvi paradoksalno škoduje telesu. Prosto železo v krvi ustvarja proste radikale, ki lahko poškodujejo celice, kar je pojav, ki uravnoveša celično obrambo in mehanizme popravljanja DNK.
Laktoferin in rakave celice
Potencialno učinkovanje laktoferina proti raku je mogoče pripisati njegovim lastnostim vezave železa. Prosti radikali so znani sprožilec raka. Poškodujejo jedro in motijo strukturo nukleinske kisline. To je proces, znan kot mutacija. Ker je železo znan ustvarjalec prostih radikalov, laktoferin s čiščenjem (absorpcijo) železa iz proste plazme in ohranjanjem na nizki ravni potencialno pomaga preprečiti mutacijske posledice prostega kroženja železa. Poleg svojih preventivnih lastnosti ima laktoferin tudi antiproliferativno delovanje, saj omejuje dostopnost železa rakavim celicam in tako potencialno omejuje njihovo širjenje. To so opazili zlasti pri novotvorbah, odvisnih od estrogena, kot sta rak dojke in rak maternice v študijah, ki so jih izvedli Weinstein et al. Leta 1982 in Elliot et al. Leta 1993.
Zaključek
Laktoferin je beljakovina, ki jo najdemo v človeškem in kravjem mleku. Laktoferin, ki se prodaja kot dodatek, se pogosto promovira za podporo ali krepitev imunskega sistema, preprečevanje okužb in izboljšanje zdravja črevesja.
Laboratorijski dokazi kažejo, da ima lahko laktoferin protimikrobne, antioksidativne, protivnetne, imunomodulatorne in protirakave lastnosti.
Preliminarni klinični dokazi kažejo, da je laktoferin lahko koristen za zmanjšanje pojava resnih okužb pri nedonošenčkih, preprečevanje in zdravljenje anemije pri ženskah in dojenčkih ter izboljšanje okusa in vonja pri ljudeh, ki se zdravijo s kemoterapijo. Dokazi za laktoferin pri preprečevanju prehladov in vaginalnih okužb so tudi preliminarni in se zanašajo na njegovo uporabo skupaj s probiotiki. Laktoferin se na splošno zdi varen, vendar bi lahko sprožil reakcijo pri ljudeh z alergijami na mleko. Za ugotavljanje učinkovitosti laktoferina za zdravljenje ali preprečevanje katerega koli stanja je potrebno veliko več raziskav.
Vira:
https://www.eistria.com/en/anti-carcinogenic-property-of-lactoferrin
https://www.consumerlab.com/answers/lactoferrin-for-immune-system-health/lactoferrin/