Kvercetin
Kvercetin je flavonoid
Je ena izmed naravnih polifenoilnih spojin, ki se nahajajo v sadju in zelenjavi. Vsebuje ga, denimo, čebula, brokoli, ajda, paprika, jabolka, grozdje, jagodičevje, zeleni čaj in vino pa tudi oreščki in semena. Na dan zaužijemo s hrano od 5 do 100 mg flavonoidov, pri čemer imajo kvercetin in njegovi glikozidi običajno 75% delež. Kvercetin se hitro presnavlja v črevesni steni in jetrih, tako da je njegova raven v krvi običajno nizka, seveda pa ta opazno naraste takoj po užitju s kvercetinom bogate hrane.
Deluje protivnetno, protiglivično in protivirusno
Kvercetin je protivnetna, antibakterijska, protiglivična in protivirusna učinkovina, ki pomaga obvladovati kronične bolezni in tegobe, ki jih prinaša staranje. Znane so tudi njegove protivirusne lastnosti - če ima virus ključ od soban v celici, ki si jih želi prilastiti, je kvercetin lepilo v ključavnici, ki oteži odklepanje in vstop. Deluje prek imunskega sistema in zavira alergijske odzive (zavira sproščanje histamina iz celic) ter verjetno zavira tudi alergije (npr. seneni nahod). Kemijsko je podoben kromolinu, antialergijskemu zdravilu, ki preprečuje izplavljanje histamina. Zaradi kvercetina ima čebula sloves zdravila proti astmi in alergijam, poleg tega pa deluje proti vnetjem. Kvercetin je tudi antitrombotik - preprečuje nastajanje krvnih strdkov. Preprečuje oksidacijo maščob in preprečuje poškodbe arterij ter tako skrbi za čistost in pretočnost ožilja (tudi v očeh).
Je antioksidant
Kvercetin je močan antioksidant in ga je največ v čebuli (kar 10% suhe teže). Učinkuje na več načinov in je eden najmočnejših protirakavih snovi, kar jih poznamo. Deaktivira več karcinogenov, preprečuje poškodbe DNK in zavira encime, ki pospešujejo rast tumorskih celic.
Kvercetin spada med flavonoide, bolj natančno med flavonole. V študijah je bilo ugotovljeno, da je kvercetin izmed vseh flavonoidov najbolj aktiven. Učinkovito delovanje mnogih zdravilnih rastlin je posledica visoke vsebnosti kvercetina. Kvercetin kaže protivnetno delovanje, saj inhibira nekaj začetnih vnetnih procesov. Kvercetin inhibira nastajanje in izočanje histamina ter drugih vnetnih mediatorjev.
Velja pa tudi opozorilo pred pretiravanjem, saj so lahko prevelike količine kvercetina škodljive.
Deluje sinergistično
Kvercetin je zanimiv zaradi raznovrstnih zdravilnih lastnosti in dobrega varnostnega profila. Toliko bolj, ker skupaj z mnogimi snovmi deluje sinergistično. Kombinacija kvercetina in vitaminov C in D, denimo, kaže sinergijo protivirusnih in imunomodulatornih lastnosti. Protivirusne lastnosti kvercetina odsevajo naravno moč polifenolov, zato naj le-teh ne manjka v vsakodnevni prehrani.
Tudi kvercetin je zaslužen za veljavnost izreka: »Jabolko na dan odžene zdravnika stran.«
Vira:
Wiki Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani
https://lekarna-springer.si