DHA proti rakavem tumorju
Université Catholique de Louvain, 11. junij 2021
3D tumorji v nekaj dneh razpadejo zaradi delovanja znane Omega-3 (DHA, ki jo najdemo predvsem v ribah) - to je izjemno odkritje Univerze v Louvainu. Lačne maščobnih kislin se tumorske celice v acidozi nažirajo z DHA, vendar jih ne morejo pravilno shraniti in se dobesedno zastrupijo. Rezultat? Umrejo.
Tako imenovane "dobre maščobne kisline" so bistvenega pomena za zdravje ljudi in zelo iskane pri tistih, ki se trudijo jesti zdravo. Med maščobnimi kislinami omega-3 je DHA ali dokozaheksaenojska kislina ključnega pomena za delovanje možganov, vid in uravnavanje vnetnih pojavov.
Poleg teh vrlin je DHA povezan tudi z zmanjšanjem pojavnosti raka. Kako deluje, je predmet velikega odkritja multidisciplinarne skupine raziskovalcev Univerze v Louvainu (UCLouvain), ki so pravkar razjasnili biokemični mehanizem, ki omogoča DHA in drugim sorodnim maščobnim kislinam, da upočasnijo razvoj tumorjev. To je velik napredek, ki je bil nedavno objavljen v ugledni reviji Cell Metabolism.
Ključ do odkritja: interdisciplinarnost
Leta 2016 je ekipa Olivierja Ferona UCLouvain, specializirana za onkologijo, odkrila, da celice v kislem mikrookolju (acidoza) v tumorjih nadomestijo glukozo z lipidi kot virom energije za razmnoževanje. Profesor Feron je v sodelovanju z UCLouvainovim Cyrilom Corbetom leta 2020 pokazal, da so te iste celice najbolj agresivne in zapustijo prvotni tumor ter ustvarijo metastaze.
Medtem je Yvan Larondelle, profesor na Fakulteti za bioinženiring UCLouvain, katerega ekipa razvija izboljšane vire lipidov v prehrani, prof. Feronu predlagal, naj njihove sposobnosti združijo v skupnem raziskovalnem projektu, v katerem bi ocenili vedenje tumorskih celic v prisotnosti različnih maščobnih kislin.
Zahvaljujoč podpori Fondation Louvain, belgijske fundacije za boj proti raku in televizijskega programa Télévie je ekipa hitro ugotovila, da so se te acidotične tumorske celice odzvale diametralno nasprotno, odvisno od maščobne kisline, ki so jo absorbirale. V nekaj tednih so bili rezultati tako impresivni kot presenetljivi. "Kmalu smo ugotovili, da nekatere maščobne kisline stimulirajo tumorske celice, druge pa jih ubijejo," so pojasnili raziskovalci. DHA jih dobesedno zastrupi.
Usodna preobremenitev
Strup deluje na tumorske celice s pojavom, imenovanim ferroptoza, vrsta celične smrti, povezana s peroksidacijo nekaterih maščobnih kislin. Večja kot je količina nenasičenih maščobnih kislin v celici, večje je tveganje za njihovo oksidacijo. Običajno celice shranjujejo te maščobne kisline v kislem predelu znotraj tumorjev v kapljicah lipidov, nekakšnem snopu, v katerem so maščobne kisline zaščitene pred oksidacijo. Toda v prisotnosti velike količine DHA je tumorska celica preobremenjena in ne more shraniti DHA, ki oksidira in vodi do celične smrti. Z uporabo zaviralca metabolizma lipidov, ki preprečuje nastajanje lipidnih kapljic, so raziskovalci opazili, da se ta pojav še okrepi, kar potrjuje ugotovljeni mehanizem in odpira vrata kombiniranim možnostim zdravljenja.
Za svojo študijo so raziskovalci UCLouvain uporabili sistem 3D celične kulture celic, imenovan sferoidi. V prisotnosti DHA sferoidi najprej rastejo in nato implodirajo. Skupina je miši uporabljala tudi prehrano, obogateno z DHA. Rezultat: razvoj tumorja je bil znatno upočasnjen v primerjavi z miši pri običajni prehrani.
Ta študija UCLouvain prikazuje vrednost DHA v boju proti raku. »Za odraslo osebo,« so ugotovili raziskovalci UCLouvain, »je priporočljivo zaužiti vsaj 250 mg DHA na dan. Študije pa kažejo, da naša prehrana v povprečju zagotavlja le 50 do 100 mg na dan. To je precej pod najnižjim priporočenim vnosom. "
Referenca: “Peroksidacija polinenasičenih maščobnih kislin n-3 in n-6 v kislem tumorskem okolju vodi do učinkov proti raku, ki jih povzroča ferroptoza” avtorjev Emeline Dierge, Elena Debock, Céline Guilbaud, Cyril Corbet, Eric Mignolet, Louise Mignard, Estelle Bastien, Chantal Dessy, Yvan Larondelle in Olivier Feron, 11. junij 2021, Cell metabolism
Vir: https://uclouvain.be/en/research/news/tumours-poisoned-by-omega-3.html